cfd-uitleg

Informatie over de handel in contract for difference (cfd)

Contract for difference

Als je al een tijdje bezig bent met beleggen of kort geleden bent begonnen met beleggen heb je de term “contract for differences” of CFD vast al eens voorbij horen komen. Deze contracten zijn populair bij mensen die beleggen, vanwege het feit dat er grote winsten mee kunnen worden geboekt. De risico’s zijn echter ook groot, absoluut als je gebruik gaat maken van de leverage-optie, de hefboom. In dit uitgebreide artikel over contracts for differences leggen we uit wat contract for differences zijn, waar je in handelt, hoe je CFD’s aangaat en van welke voordelen en nadelen je op de hoogte moet zijn. Wanneer je eenmaal kennis hebt genomen van de risico’s die bij CFD’s horen kun je beslissen in CFD te gaan handelen.

Wat zijn contract for differences?

Een CFD is een contract tussen de belegger en de broker over het koersverschil van een instrument. Daarbij kan het om allerlei vormen van beleggen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Je spreekt een prijsverschil af en wacht tot de koers naar boven of naar beneden daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te innen. Helaas kan het ook andersom zijn en verdient je broker geld aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom 1:10 hoef je per 10 euro omdat ze hoog dividend uitbetaald krijgen.

Veel voordelen

De handel in CFD is erg geliefd onder beleggers omdat er veel voordelen aan zitten. Voor de CFD werd geïntroduceerd kon je nog niet beleggen op beursdalingen. Dat kan met CFD’s wel en dat biedt een legio aan mogelijkheden. Een ander voordeel is dat je aan deze handel geen transactiekosten betaalt als je in CFD’s handelt. Ook kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week beleggen in contracts for difference en ben je niet aan de beurs gebonden qua tijd. Wie weet wat hij doet kan bovendien hee winst maken met de handel in contracten voor prijsverschil. Bij grote winsten speelt de hefboomfunctie een vooraanstaande rol.

Nadelen

Veel voordelen dus, maar juist de nadelen aan CFD-handel laten duidelijk zien dat de handel in dergelijke contracten een groot risico kent. De uitwerking van een hefboom wordt vaak onderschat en te rooskleurig ingezien. Hoewel je gigantische winsten kunt boeken, zijn de verliezen bij een hefboom vaak net zo groot. Ook al betaal je maar een fractie van je investering, als je verliest moet je het complete verlies aan de broker terug kunnen betalen! Het is dan ook van belang om je goed te verdiepen en niet zomaar te gaan beginnen. De ervaring is dat veel beleggers te snel een CFD aangaan en een groot deel van hun vermogen zonder nadenken investeren en vervolgens verliezen.

Samenvatting

Sinds er begonnen werd met contract for differences is het mogelijk om in te zetten op een daling van de koers en daarmee winst te maken. Aan de hand van een contract for difference spreek je met een broker af dat je geld belegt in een koersverschil voor en na een periode. Omdat je een hefboom kunt gebruiken is het mogelijk om heel veel winst te maken. Bij een hefboom waar 1 zich tot 50 verhoudt hoef jij zelf maar één euro in te leggen voor elke 50 die je investeert en toch pak je winsten goed mee. Stel dat een aandeel voor 100 euro werd aangekocht en tegen een winst van 10% verkocht, dan verdien jij 5 euro aan winst! Je legde maar 1 euro in. Een enorme winst van maar liefst 400%. Helaas werkt het andersom ook en kan een hefboom ook tot groot verlies leiden. 
  • CFD Een CFD is een contract tussen de belegger en de broker over het koersverschil van een beleggingsinstrument. Daarbij kan het om allerlei vormen van beleggen gaan, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, valuta, aandelen en zelfs de complete index. Je spreekt een prijsverschil af en wacht tot de prijs stijgt of naar beneden daalt. Zodra de koers dan anders ligt kun je beslissen je CFD te stoppen en geld te innen. Maar het kan ook andersom gaan. Dan verdient je broker geld aan jou omdat je koers niet volgens afspraak behaald is. Zodra je een hefboom inzet kun je nog veel meer winst maken, want bij een hefboom van bijvoorbeeld 1 op 10 hoef je per 10 euro omdat ze hoog dividend uitbetaald krijgen.

Stappenplan voor aandelen kopen

Wil jij graag aandelen kopen om te starten met beleggen in bedrijven? Grote kans dat je op het idee bent gekomen om te investeren omdat je er mensen over hebt horen opscheppen of juist omdat je zelf met dat idee kwam. Je kunt allerlei motieven hebben om aandelen aan te schaffen, maar het is wel handig om je er stevig in te verdiepen. Op die manier voorkom je mogelijk dat je teveel geld inbrengt en risico’s neemt. Het artikel dat je nu leest is bedoeld om je meer te weten te laten komen over het kopen van aandelen en kan gebruikt worden door beginners die willen begrijpen wat ze moeten doen om met succes te handelen .
Aandelen informatie

Iemand die aandelen koopt, koopt eigenlijk een stuk van een bedrijf. Je hebt dan in sommige situaties ook iets te zeggen over het bedrijf en geniet voordeel door winst van wat ‘dividend’ wordt genoemd. De meeste beleggers gaan echter niet zo ver en kopen de aandelen enkel omdat ze hopen op een stijging van de waarde. Vandaag de dag koop je aandelen op het world wide web via websites. De aandelen die je koopt komen in je wallet en kun je vasthouden voor langere tijd. Dat betekent dat je zelf besluit wanneer je aandelen wegdoet of wanneer je ze nog even houdt. Je kunt als beginnende belegger de aandelen kopen van allerlei grote namen, zoals ABN Amro, Alibaba, Amazon en Netflix.
Handelen of aankopen?

Iets dat veel mensen die starten met beleggen niet weten is dat je aandelen net alleen maar bij winst geld op kunnen leveren, maar ook in het geval van verlies. In dat geval hebben we het over een cfd, wat contract for difference (contract voor verschil) betekent. Let wel, dit is een risicovol product waarmee je niet op de koers van aandelen in zal zetten, maar juist op een verschil. Je kan dan handelen in aandelen waarbij je een daling in de koers voorziet en er toch aan verdienen! Cfd-handel blijft risicovol en kun je het beste doen nadat je erover gelezen hebt. Vanuit dat oogpunt is het kopen van aandelen in bedrijven en ondernemingen veel minder gevaarlijk. Daarbij bepaal je immers zelf hoeveel risico je neemt.
Analyseren

Wanneer je aandelen wil kopen is het handig een analyse te doen om te kijken hoe gezond een onderneming is en hoe handig het is om aandelen bij dat bedrijf aan te schaffen. Bij een dergelijk onderzoek kijk je altijd naar een aantal dingetjes, zoals de winst die het bedrijf jaarlijks maakt, cijfers van afgelopen jaren, vertrouwen bij anderen, eventuele duurzaamheid, de wijze van besturen en de wijze waarop over het bedrijf gesproken wordt in de actualiteiten en andere (online) media. Al die facetten zorgen dat je zicht hebt op de aandelen die je wil kopen en gaat tegen dat je voor nare verrassingen kan komen te staan als je de aandelen eenmaal gekocht hebt.
Voor- en nadelen

Aan aandelen hangen voordelen en nadelen en het is handig die te weten, zodat je je nog kan bedenken of juist door kunt pakken. De belangrijkste voordelen van het kopen van aandelen zijn onder andere dat het plezierig is, dat je je vermogen kunt laten groeien en dat beleggen meestal meer oplevert dan wanneer je geld op een spaarrekening zet. Je vergroot ook je wereldbeeld met beleggen omdat je gedwongen wordt het nieuws te volgen omdat je daarmee in kunt spelen op je beleggingen. Een groot nadeel is natuurlijk dat je geld kan verliezen als je aandelen aanschaft of handelt in de verkeerde. Bijkomende nadelen kunnen zijn dat je vaak de koersen op je telefoon zit te checken, veel onderzoek moet blijven doen en af en toe zal twijfelen of een belegging verstandig is.
Slotsom

Met ons artikel over het kopen van aandelen voor de beginnende belegger hebben we je uit de doeken gedaan wat aandelen precies zijn en hoe je ze kunt kopen of verhandelen op de beurs. We hebben je uitgelegd waar je op kan letten als je een bedrijfsanalyse maakt van het bedrijf waarvan je de aandelen wil hebben. Daarbij hebben we je ook de voordelen en nadelen van het investeren in aandelen of het traden in aandelen voor je opgesomd. Het is nu aan jou om de knoop door te hakken je geld op de bank te laten staan of toch te starten met beleggen.